Mediawijsheid

Kinderen krijgen doorlopend te maken met media. De invloed van media wordt groter naarmate kinderen ouder worden.

Bij ouders en leraren leeft een groeiende behoefte om aandacht hieraan te schenken. Dat is niet vanuit het standpunt om kinderen te wijzen op gevaren en bedreigingen die op hen afkomen, maar om kinderen de kans te bieden om goed met media om te gaan.
De tijd van passief internetgebruik is voorbij. Onze kinderen groeien op als mediagebruikers die actief deelnemen en zelf informatie aanbieden. Zij worden steeds meer de makers van mediaproducten op Internet, Youtube, Twitter, Facebook en Instagram.
Ons beleid bij mediawijsheid is erop gericht om kinderen toe te rusten met kennis en vaardigheden over de nieuwe media. Op deze manier gaan kinderen wijs met nieuwe media om, weten zij wat zij wel en niet op internet kunnen doen en dragen we bij aan het voorkomen van problemen,  zoals ‘digitaal pesten’.


Handig om te weten...

Voor onze school is er een startpagina in het leven geroepen waar mediawijsheid een onderdeel van is. Daar staat veel informatie op en ook filmpjes die zaken uitleggen. Ga naar deze site voor meer informatie.

Hieronder vindt u tips om uw computer veiliger voor de kinderen  te maken:

  • Ouderlijk toezicht instellen gaat over hoe u ouderlijk toezicht kunt instellen voor Windows 7, Windows 8, OS X en OS X Yosemite. Kinderen kunnen dan niet meer bij allerlei sites. u kunt ook aangeven hoe lang kinderen achter de computer mogen. Het is handig als u iets van de computer weet.
  • Bij Google kunt Safe Search inschakelen zodat kinderen niet overal bij kunnen. Ga daarvoor naar dit filmpje over Safe Search.
  • Kijk eens bij op de volgende website , hier vindt u veel informatie.
  • Kort filmpje van SIRE over digitaal pesten.
  • Filmpje over het maken van een sterk wachtwoord.

Hieronder tref u kindvriendelijke zoekmachines aan:

www.wikikids.nl
www.meestersipke.nl
www.po-lessen.nl
www.kinderpleinen.nl