Hoofdluis in je haar....kammen maar!

Even een paar belangrijke feiten op een rijtje:    

Goed nieuws! Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je huis van boven tot onder poetsen en alles in de was, vriezer of afgesloten zakken stoppen, helpt. Wat wel helpt is kammen met een Nisca kam, een metalen kam.  Dat is iets anders dan de plastic stofkam, die gemakkelijker verbuigt en alleen geschikt is voor de hoofdluis en niet de neetjes (dit zijn de eitjes van een hoofdluis). Wilt u niet met allerlei dure middeltjes aan de gang waar de hoofdluis resistent voor kan worden, dan volgen hieronder een aantal nuttige tips:

Het beste is om de haren te wassen en dan crèmespoeling in de haren te doen. Dit niet uitspoelen, maar met een Nisca kam doorkammen, zo nodig eerst met een borstel voorborstelen. Zorg dat er voldoende crème in zit, zodat de haren lekker tegen elkaar plakken. Door deze witte laag kan de hoofdluis zich niet makkelijk voort bewegen en kunt u het beestje goed zien op de kam en op een witte handdoek. Dit noemen ze de ‘natkam methode’.
Een volwassen hoofdluis is zo groot als een luciferkopje. Als hij zich nog niet vol heeft gezogen met bloed, dan is hij grijsblauw, als hij al wel bloed heeft gezogen dan is hij roodbruin.

         

         Nisca Kam                                 Een volwassen hoofdluis

De eitjes van de hoofdluis (de neten) zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit, terwijl neten juist aan de haren kleven. De hoofdluis leeft ongeveer 1 maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen dus!
Hoofdluispreventie is de verantwoordelijkheid van ouders. De luizencontrole op school is een extra controle. Kam, de avond voor elke luizencontrole op school, thuis uw kind(eren) met de Nisca kam! Naast de controle op school moet u zelf thuis controleren om 2 redenen:

  • We vinden bij de controle op school natuurlijk liever geen luizen. Als iedereen thuis alvast controleert is de controle snel klaar. Prettig voor de luizenouders, uzelf en vooral voor uw kind.
  • Op school wordt er niet gekamd. De kans dat er dan iets over het hoofd gezien wordt, is aanwezig.

De neten kun je met een 1 op 1 verhouding van water en azijn losweken, door de haren hier mee nat te maken en een uur onder een handdoek in te laten trekken en vervolgens met de Nisca kam uit te kammen.

Heeft u hoofdluis gevonden, volg dan het 5 stappen plan zoals hiernaast is beschreven.
De hoofdluis zit het liefst op warme plekjes het dichtst bij de hoofdhuid. Controleer je kind dan ook  regelmatig.

Wist u dat:

  • We met zo’n 30 moeders na iedere vakantie alle kinderen controleren op hoofdluis?
  • We altijd nieuwe ouders kunnen gebruiken?
  • Die zich kunnen aanmelden per telefoon op het nummer 0413-292207 of mobiel 06-23202844 van Kathy Groothuis of een e-mail sturen naarc.j.m.groothuis@home.nl

5 stappenplan

Hoofdluis. Het kan iedereen overkomen.

Jaarlijks krijgt zo’n 10 % van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis. Hoofdluis is niet gevaarlijk, maar wel lastig. Als je hoofdluis aantreft, is dat geen reden voor paniek. In dit plan lees je hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt. Sterkte ermee!


Er zijn 2 methoden om hoofdluis te behandelen:
1. Natkam methode
2. Behandelingen van het haar met een chemisch of fysisch bestrijdingsmiddel;
Dimeticon heeft een fysische werking: bij een behandeling kapselt het polymeer de luis hermetisch in, waardoor deze door een tekort aan zuurstof, sterft. Evenals de natkam methode leidt deze behandeling niet tot resistentieontwikkeling. Van overige methoden, bv etherische oliën of elektrische luizenkam is de werking niet aangetoond. Deze worden dan ook afgeraden.

Stap 1 - Voorbereiding
Kies voor de natkam methode of voor een bestrijdingsmiddel. Zorg dat je de gewenste producten in huis hebt of haalt. Zorg dat je sowieso een Nisca kam in huis hebt. Controleer het hele gezin. Kam boven een wit vel of de wastafel. Het verschil tussen dode en levende neten is soms moeilijk te zien. Nieuwe (pas gelegde) neten zitten vlakbij de hoofdhuid aan de haren geplakt. Dode (lege) neten groeien mee met het haar en zitten verder van de hoofdhuid verwijderd.

Stap 2. - Behandelen
Als je voor een bestrijdingsmiddel gekozen hebt:
Behandel de besmette gezinsleden met het middel, conform de instructies in de bijsluiter.
BEHANDEL NIET PREVENTIEF MET LOTION TEGEN HOOFDLUIS! Dit werkt resistentie in de hand.
Bij de natkam methode:
Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit. Breng vervolgens ruim crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.

Stap 3 - Kammen
Kam het haar eerst goed door met een gewone kam. Kam vervolgens alle luizen en neten uit het haar met een Nisca kam. Dit is een onmisbaar onderdeel van elke behandeling. Lukt het niet de neten in 1 keer uit te kammen, maak dan het haar nogmaals nat met een mengsel van warm water met azijn, dan laten de neten beter los. Je kunt de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van hethaar trekken. Om alle haren te kammen zijn minstens dertig slagen nodig, dat kost al gauw meer dan twintig minuten, afhankelijk van de bos haar. Maak de luizenkam na gebruik van elk gezinslid steeds grondig schoon. Dit kan het beste gebeuren door de kam 1 minuut in water uit te koken.

Stap 4 – Informeer je omgeving
Waarschuw de school, dan kunnen ook andere ouders weer extra opletten. Waarschuw ook de ouders/verzorgers van vriendjes/ vriendinnetjes, een logeetje, sportverenigingen etc. zodat daar ook gecontroleerd kan worden.

Stap 5 – Blijf alert
Blijf de eerste 2 weken dagelijks kammen. Als je opnieuw (levende) hoofdluizen bij gezinsleden constateert, volg je het stappenplan opnieuw vanaf stap 1. Blijf na 14 dagen alle gezinsleden 1 keer per week controleren met netenkam, zeker zolang er hoofdluis heerst.

Let Op - Wassen en Stofzuigen is niet meer nodig.
Het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden wordt ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes. Dat scheelt heel veel tijd en stress!

Kijk voor meer informatie op www.zorgwijzer.nl